Lijm

Lijmen is ook al niets nieuws. In de oudheid gebruikte men al lijm voor het plakken van fineer. Hoewel lijmen tegtenwoordig vaak in z'n geheel uit de chemische industrie komen en er veel gebruik wordt gemaakt van synthetische grondstoffen, zijn er een aantal 'natuurlijke'lijmen die nog prima voldoen.
Het eerste recept geeft daar een mooi voorbeeld van.

Arabische gom lijm
In feite is dit een heel eenvoudige lijm. Je lost wat arabische gom op in water en je bent er. In de praktijk is het iets ingewikkelder.
Als je arabische gom wilt kopen kan je vaak kiezen uit twee verschillende vormen: ongezuiverde brokken of een gezuiverd gemalen poeder.
Als je van de brokken uitgaat moet je deze oplossen en vervolgens de oplossing door een koffiefilter filtreren. Ook kan je de brokken in een nylonkous doen en deze in het water leggen tot het opgelost is. De verontreinigingen blijven in de kous achter.
De gemalen vorm kan je gewoon oplossen in water, maar de oplossing wordt dan meestal wel bruin tot zwart gekleurd doordat de verontreinigingen in de lijm verdeeld blijven.

IngrediŽnten:
30 gram arabische gom poeder (of 35 gram brokken)
100 ml water
1 gram natriumbenzoaat
10 druppels kruidnagelolie

Los eerst het natriumbenzoaat en vervolgens de gom op in het water zoals boven beschreven. Dit kan tot een etmaal duren! Het natriumbenzoaat is nodig om de lijm te conserveren. Eventueel kan je de gomoplossing verwarmen (nooit boven de 35 graden Celcius) om het oplossen te versnellen.
Tenslotte voeg je de kruidnagelolie toe. Dit is in de eerste plaats een conserveermiddel, maar geeft de lijm ook een prettige geur. Naast kruidnagelolie wordt ook wintergreenolie of kaneelbladolie wel gebruikt.

De lijm vanuit een potje opbrengen met een kwast.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij
Dextrinelijm
Was de arabische gom lijm al eenvoudig, dextrinelijm is zo mogelijk nog simpeler te bereiden.
Je kan de lijm voor direct gebruik bereiden door dextrine in water op te lossen tot de dikte en kleefkracht je bevalt. Als je de lijm niet direct wilt bewaren kan je het volgende recept gebruiken.

Ingredienten:
30 gram dextrine
5 gram suiker
100 ml water
1 gram natriumbenzoaat

Los de poeders op in water, goed roeren. Klaar! Ook deze lijm kan je vanuit een potje met een kwast opbrengen.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 28 februari 2011.