Shampoo en douchegel

Er is maar weinig verschil tussen shampoo en douchegel. Als er al verschil is, dan is het meestal zo dat shampoo vaker dan douchegel stoffen bevat die het haar verzorgen of makkelijk kambaar maken ('conditioners'). Zelf shampoo maken is vrij eenvoudig. Hoewel je niet snel een shampoo maakt die goedkoper is dan de goedkoopste van de drogist kan je wel voordelig shampoo van hoge kwaliteit maken.

Shampoo wordt in de reclame steevast aangeprezen met het noemen van alles wat er in zit: vitamines (met provitamine B5), kruiden, plantenextracten. Daarnaast maakt de geur van de douchegel je onweerstaanbaar. De shampoo voedt je haar en roos en klitten behoren tot het verleden. Voor een deel is dit pure onzin: shampoo en douchegel smeer je in, laat je hooguit enkele minuten inwerken en spoel je weer uit. Sommige bestanddelen spoel je niet zo makkelijk uit, bijvoorbeeld de conditioners, maar zeker van de kruidenextracten blijft erg weinig achter. Shampoo en douchegel zijn vooral een reinigingsmiddel.

Hoe eenvoudig het ook is om shampoo of douchegel te maken, iedereen heeft zijn eigen wensen. Zie de volgende recepten dan ook als basisrecepten. Kleine wijzigingen zijn meestal zonder meer mogelijk. Wil je echt alles weten van zelf shampoo maken, volg dan een cursus hierin bij De Hekserij.

De shampoo en douchegel recepten

Supersimpele recepten:
Supersimpele douchegel

Eenvoudige recepten:
Milde douchegel voor dagelijks gebruik
Milde douchegel zonder Betaine (CAPB) Hx, voor dagelijks gebruik
Douchegel, extra simpel te maken

Wat ingewikkelder recepten:
Shampoo tegen vet haar
Shampoo voor grijs haar
Shampoo met conditioner (Haarquat)
Shampoo voor droog haar
Hypoallergene shampoo
Shampoo met conditioner (Haarguar)
Shampoo met conditioner (Haarsoft)
Anti-roos shampoo
Shampoo met conditioner (Nutrilan)

Supersimpele douchegel
Speciaal voor iedereen die niet precies hoeft te weten wat er allemaal in een douchegel zit en hoe alles samenwerkt hebben we een kleur- en geurloze douchegel. Eigenlijk is de douchegel al klaar voor gebruik, maar de douchegel is een beetje saai. Het heeft geen geur, geen kleur en ook verder is het niet meer dan een douchegel.

Dat kan je dan ook toevoegen, vrijwel elke kleur is mogelijk en we hebben een heleboel geurtjes tot onze beschikking.
Voor de kleur kan je onze cosmeticakleurstoffen gebruiken. Let op: koop de kleurstof, niet de pigmenten. Kleurstoffen lossen op in water, je hebt maar heel erg weinig nodig. Met een potje kleurstof van 10 gram kan je wel een paar emmers shampoo door en door kleuren. We verkopen zeven verschillende kleuren, maar je kan ze ook met elkaar mengen en zo bijna alle kleuren maken die er zijn.
Voor de geur kan je kiezen uit al onze parfumoliŽn. Ook zijn veel etherische oliŽn geschikt, maar niet allemaal. Als je niet genoeg kennis hebt van etherische olie raden we je aan een parfumolie te gebruiken, met uitzondering van de volgende etherische oliŽn, die voldoende veilig zijn en lekker ruiken:
Anijs, Lavendel, Patchouli, Rozenhout, Rozemarijn en Ylang ylang.
Dan zijn er nog speciale effecten mogelijk: cosmeticaglitter in zilver en goud en parelmoereffect

Let op! Onze cosmetica grondstoffen zijn allemaal speciaal bedoeld voor het zelf maken van cosmetica. Niet alle kleurstoffen, geurstoffen en glitters van andere leveranciers zijn veilig in het gebruik. Met name geurolie voor aromabranders en glitters uit de hobbywinkel kunnen zeer gevaarlijk voor de ogen en de huid zijn! Alleen onze cosmeticakleurstoffen zijn geschikt, we verkopen ook kleurstoffen voor microscopie en inkt, die kan je niet in de douchegel gebruiken.

IngrediŽnten:
- 100 ml basis douchegel helder
- Kleurstof naar smaak (je hebt ongeveer 0,05 gram per 100 ml douchegel nodig)
- Parfumolie naar smaak (gebruik ongeveer 20 druppels, dat is ongeveer 1 ml, per 100 ml douchegel)
- Speciale effecten naar smaak:
- - Glitter, gebruik een mespuntje (je hebt ongeveer 0,05 gram per 100 ml douchegel nodig)

Het maken is echt supersimpel: meet 100 ml basis douchegel af in een beker. Voeg de gewenste kleurstof, geurstof en speciale effecten toe en roer deze er doorheen. Doe de douchegel in een leuke fles. De kleurstof kan je het beste voor gebruik oplossen in water. Gebruik zo weinig mogelijk kleurstof, anders verf je misschien het haar, de handen en de kleren mee.
Denk bij het inkopen aan het bestellen van pipetjes om geur- en kleurstof te druppelen en aan een flesje om de douchegel in te doen.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Milde douchegel voor dagelijks gebruik
Elke douchegel, ook deze, bestaat voor het grootste deel uit water. Daarna komen de 'tensiden'. Dit zijn in dit geval moderne varianten op de eeuwenoude zeep. Het grote voordeel van deze moderne tensiden is dat ze beter oplossen en minder gevoelig zijn voor hard water. Verder tasten deze tensiden de zuurlaag van de huid niet aan, waardoor de douchegel vaker gebruikt kan worden dan zeep. Tensiden heten ook wel "oppervlakte-actieve stoffen".

De meeste douchegels die je in de winkel koopt bevatten zout om de shampoo te 'verdikken'. Het is een toevallige eigenschap van sommige tensiden dat ze dikker worden samen met zout. Wij gebruiken Rewoderm om de douchegel dik te maken. Rewoderm is veel milder dan keukenzout.
Conserveermiddel is niet absoluut noodzakelijk, maar ongeconserveerde douchegel is maximaal drie weken houdbaar. Als je besluit je douchegel niet te conserveren raad ik je aan om deze binnen een week op te gebruiken voor het geval dat het allemaal tegen zit. Veiliger is het om een conserveermiddel te gebruiken. Voor shampoo zijn de volgende conserveermiddelen geschikt:
- ParaBen Hx
- Heliozimt
- BioKons
In onze webwinkel vind je meer gegevens over deze conserveermiddelen. In alle vier gevallen moet je ongeveer 15 druppels conserveermiddel per 100 ml douchegel gebruiken. Iets meer of minder kan ook, de minimale dosering is 10 druppels, de maximale is 20 druppels. Bij de minimale dosering is de douchegel ongeveer 2 maanden houdbaar, bij de maximale ongeveer 6 maanden. In de praktijk kan dit best langer zijn, maar je kan beter geen risico's nemen. Het gebruik van bedorven cosmetica kan erg schadelijk voor de gezondheid zijn, onderschat dit niet. Te lang bewaren is misplaatste zuinigheid. Schrijf daarom altijd op je etiket hoe lang de douchegel houdbaar is en gebruik de gel niet langer dan die datum. Laat conserveren trouwens niet een reden zijn om niet hygiŽnisch te werken, ook dat is belangrijk!
Euxyl K 400 is sinds enkele jaren verboden in cosmetica (in de hele EU, dus ook in Nederland en BelgiŽ)
Gebruik van kleurstoffen, geurstoffen en speciale effecten is uitgelegd in het eerste recept: "Supersimpele douchegel"

IngrediŽnten:
- 55 ml water
- 20 ml Betaine (CAPB) Hx
- 20 ml Facetenside Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

De bereiding gaat als volgt:
Meet de tensides (Betaine (CAPB) Hx en Facetenside Hx) en de Rewoderm af en doe dit allemaal in een beker. Voeg vervolgens het water toe waar je al een klein beetje citroenzuur in hebt opgelost. Roer dit allemaal goed door gedurende tenminste een minuut. Als de douchegel niet dik genoeg is kan je nog een klein beetje citroenzuur en Rewoderm toevoegen. Overigens wordt de douchegel uit zich zelf nog wat dikker in de eerste 24 uren. Je kan alles gewoon bij kamertemperatuur mengen, verwarmen is niet nodig.
Vervolgens kan je de kleur- en geurstoffen en speciale effecten toevoegen. Zie het eerste recept op deze pagina voor meer informatie over het gebruik hiervan.

Als water gebruik ik gewoon leidingwater. Is je drinkwater erg hard (meer dan 10 DH of 10 įD - vraag je waterleverancier) dan kan je beter gedemineraliseerd water gebruiken, dit kan je bij veel supermarkten en drogisten kopen vanaf ongeveer Ä 0,50. Als je het water eerst kookt (en laat afkoelen!), zal een deel van de microorganismen gedood worden en zal de shampoo langer meegaan.
Het citroenzuur is niet alleen bedoeld om de Rewoderm te laten verdikken, maar ook om de douchegel huidvriendelijker te maken.
Denk bij het inkopen aan het bestellen van pipetjes om geur- en kleurstof te druppelen en aan een flesje om de douchegel in te doen.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Milde douchegel zonder Betaine (CAPB) Hx, voor dagelijks gebruik
Deze douchegel wijkt amper af van de vorige. Het belangrijkste verschil is dat er geen Betaine (CAPB) Hx in gebruikt is. Betaine (CAPB) Hx is op zich een uitstekend ingrediŽnt voor douchegel, maar een zeer klein aantal mensen is hier allergisch voor. Speciaal voor hen, en voor iedereen die stoffen die kennelijk tot allergische reacties kunnen leiden willen vermijden: milde douchegel zonder Betaine (CAPB) Hx.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 15 ml Glycinetenside Hx
- 20 ml Facetenside Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Douchegel, extra simpel te maken
Voor wie niet te lang in de keuken wil staan: een snel te maken douchegel zonder poespas. Dit recept is ook ideaal als je met jongere kinderen aan de slag wilt, want ook die vinden het vaak leuk om douchegel te maken.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 35 ml Tensidenmix Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo tegen vet haar
Vet haar is een gevolg van een vette (hoofd-)huid. Dit vet komt ook in het haar terecht. Vet haar wordt traditioneel bestreden met rozemarijnolie. Ook hier rijst de vraag of je in die paar minuten dat de stof kan inwerken op je haar veel effect zult hebben. Aan de andere kant: rozemarijnolie spoel je niet makkelijk uit je haar en je haar ruikt na het wassen lekker naar rozemarijn. Gebruik in deze shampoo geen parfumolie, de rozemarijn ruikt sterk.

IngrediŽnten:
- 65 ml water
- 20 ml Zetesol Hx
- 10 ml Betaine (CAPB) Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- 40 druppels rozemarijn olie (ongeveer 2 ml)
- Kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo voor grijs haar
Haar wordt vroeger of later meestal grijs. De plek waar in het haar normaal gesproken pigmenten zitten worden leeg gelaten. Niet grijs haar bevat rode en gele pigmenten. De rode verdwijnen het eerste, zodat grijs haar soms een beetje gelig is. Om dit gelige effect tegen te gaan zit in shampoo voor grijs haar een beetje blauwe kleurstof. Verder is het een gewone vrij milde shampoo.

IngrediŽnten:
- 55 ml water
- 15 ml Facetenside Hx
- 25 ml Betaine (CAPB) Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- 20 druppels lavendelolie (ongeveer 1 ml)
- 0,1 gram blauwe cosmetica kleurstof (echt heel weinig, maar wat meer dan bij andere recepten)
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo met conditioner (haarquat)
Hoewel shampoo allereerst een reinigingsmiddel is worden er vaak andere functies ingebouwd. Een bekende is de conditioner. Een conditioner laat, ook na goed uitspoelen, een laagje achter op haar en huid. dit laagje maakt de haren gladder en daardoor beter kambaar. Conditioner heeft niet altijd zin, mensen met vet of dik haar hebben er niets aan, het haar gaat juist extra klitten. Vooral voor mensen met droog tot normaal, lang haar is het handig. Haarquat is een soort zeep gebaseerd op eiwitten uit tarwe. Het hecht zich sterker aan beschadigd haar, waardoor dit door de quat versterkt wordt. Haarquat is in zuivere vorm extra irriterend voor de ogen.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 35 ml Tensidenmix Hx
- 2 ml haarquat
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. De Haarquat wordt na de tensiden toegevoegd.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo voor droog haar
In je huid, ook in je hoofdhuid, zitten kleine klieren die een soort crŤme maken: talg of beter: sebum. Dit sebum is een mengsel van hoofdzakelijk vet en water met wat zouten. Als je hier teveel van aanmaakt krijg je vet haar, maak je hier te weinig van aan dan krijg je droog haar. Oudere mensen, speciaal vrouwen hebben het meeste last van droog haar. De shampoo uit dit recept bevat lecithine, een stof die in bijvoorbeeld peulvruchten voorkomt. Lecithine blijft deels achter op de haren en laat daar een laagje achter dat het water vasthoudt en verdamping voorkomt. Het helpt ook tegen een droge huid.

IngrediŽnten:
- 50 ml water
- 15 ml Facetenside Hx
- 25 ml Glycinetenside Hx
- 5 ml Lecithine 63%
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. De lecithine wordt na de tensiden toegevoegd.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Hypoallergene shampoo
Speciaal voor diegenen die allergisch of overgevoelig zijn voor gangbare shampoo's. In dit recept zijn alle stoffen waarvan ik weet dat ze een risico vormen voor mensen met een allergie achterwege gelaten. Dit heeft wel een gevolg voor de houdbaarheid: maximaal drie weken, mits er hygiŽnisch gewerkt wordt, maar mischien is het beter het niet langer dan een week te bewaren! Als je shampooflesjes hergebruikt moet je deze grondig reinigen en spoelen en vervolgens kurkdroog maken. Voor het gebruik ontsmetten met een beetje alcohol 70% (te koop bij apotheek en drogist). Kom niet in de verleiding om de shampoo langer te gebruiken, dat kan zeer schadelijk zijn door schimmelvorming en bacterie groei!

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 25 ml Facetenside Hx
- 10 ml Glycinetenside Hx
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo met conditioner (haarguar)
Speciaal voor mensen die geen goede ervaring hebben met haarquat als conditioner (shampoo is soms een zeer persoonlijke zaak) geven we het recept van een shampoo met haarguar. Haarguar lijkt qua werking sterk op haarquat: het laat een dun laagje achter op haar en huid. Haarguar is gemaakt van guargom. Gewone onbewerkte guargom heeft wel een verdikkend effect, maar is niet geschikt als conditioner. Conditioners werken overigens ook goed op de huid, met name een droge huid kan baat hebben bij gebruik van een conditioner.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 35 ml Tensidenmix Hx
- 0,5 gr Haarguar
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. De haarguar kan je het beste eerst oplossen in een klein beetje water. Dat is niet heel eenvoudig, maar met enige oefening kan je het zonder klontjes maken. Gebruik niet teveel haarguar, dan voelt de shampoo slijmerig aan.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo met conditioner (haarsoft)
Haarsoft werkt op een heel andere manier dan haarquat en haarguar. Haarsoft is een terugvetter: het is een vettige substantie die moeilijk uitspoelbaar is en na het wassen als een dun laagje op huid en haar blijft zitten. Het werkt minder goed bij beschadigd haar dan haarquat of haarguar, maar is vaak beter bij droog haar en een droge huid.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 35 ml Tensidenmix Hx
- 3 ml Haarsoft
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. Voeg de Haarsoft toe na de tensiden.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Anti-roos shampoo
Roos is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van de hoofdhuid. Gemeenschappelijk kenmerk van deze aandoeningen is de vorming van een laag van huidschilvers tussen de haren die continu naar beneden dwarrelen. Bij ernstige vormen van roos moet altijd een arts worden geraadpleegd! Bij mildere vormen kan een anti-roos shampoo worden gebruikt. In ons recept gebruiken we twee anti-roos stoffen: pirocton-olamin en etherische rozemarijn olie.
NB: we verkopen geen Pirocton Olamin meer, als service aan klanten die dit in het verleden kochten laten we deze formulering voorlopig staan. Met alleen EO Rozemarijn als anti-roos middel is het aanzienlijk minder werkzaam.

IngrediŽnten:
- 55 ml water
- 20 ml Glycinetenside Hx
- 15 ml Betaine (CAPB) Hx
- 1 gr Pirocton olamin
- 5 ml cosmetisch haarwater
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- 20 druppels etherische Rozemarijn olie
- 15 druppels ParaBen Hx

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. Los de Pirocton olamin op in het cosmetisch haarwater en voeg dit na het water toe. Gebruik niet meer Pirocton olamin dan voorgeschreven. Inplaats van parfumolie gebruiken we hier etherische olie van rozemarijn.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij

Shampoo met conditioner (Nutrilan)
Nutrilan is gemaakt van plantaardige eiwitten. Het is met name geschikt voor mensen met droog haar of een droge huid, maar zeker ook voor mensen met normaal tot vet haar. Het heeft een licht vochtinbrengend vermogen en is een milde conditioner voor zowel haar als huid.

IngrediŽnten:
- 60 ml water
- 35 ml Tensidenmix Hx
- 1 ml Nutrilan
- 5 ml Rewoderm
- Een mespuntje citroenzuur
- Geur-, kleur en speciale effecten naar smaak
- 15 druppels ParaBen Hx (of een ander geschikt conserveermiddel)

Zie voor de bereiding de eerste twee recepten op deze pagina. Voeg de Nutrilan toe na het water.

Klik hier en koop de ingrediŽnten in de winkel van De Hekserij


Voor het laatst aangepast op 7 januari 2015.